Elathur House, Kozhikode, Kerala, India; designed by PLAYGROUP Studio

Home/projects/residential interior designs/ecological interiors/Elathur House, Kozhikode, Kerala, India; designed by PLAYGROUP Studio

Elathur House, Kozhikode, Kerala, India; designed by PLAYGROUP Studio

The primary challenge for the architects at PLAYGROUP Studio was to retain an existing house on the site and build a complete new structure over it while retaining the basic functionality of the original structure.

Kozhikode, Kerala, India; PLAYGROUP Studio

concrete sloping roof 100
irregularly placed circular columns 100
locally developed Ayurvedic medicinal extract Vajrapasha’ 100

The new building was designed on a completely distinct set of circular columns which were placed strategically to avoid the existing walls and foundations. The new structure, aligned at an angle, floats over the lower structure.

0
year of completion

Roof of the existing structure was demolished and the space between the new and old structure was sealed with continuous frameless glass panes, maintaining the individuality of the two structures. The old structure was stripped off its plaster and the original large laterite stones revealed.

The site being very close to the beach at Elathur near Calicut, the intention was to make a robust house which is able to withstand the salty sea breeze and heavy monsoons. Concrete sloping roof, being the most resistant to corrosive properties of the breeze, was used to cover the entire structure. The concrete roof, being aware of it being ‘non-wooden’, it was free to tilt on its axis thus opening up the house towards the sea and lowering itself towards the rear side.

The slab was designed with strategically located upturned beams to maintain a flat slab at the bottom in response to the irregularly placed circular columns. The slabs have been finished with a mix of red and black wax hand rubbed on the cement plaster. The plastered surfaces of the stone and plaster have been sealed with a unique locally developed Ayurvedic medicinal extract called ‘Vajrapasha’. This provides a slight sheen to these surfaces while revealing its inherent colour.

fact file:
  • project: Elathur House
  • location: Kozhikode, Kerala, India
  • architects: PLAYGROUP Studio
  • architect-in-charge: Harsh Patel
  • area: 4,000-sq.ft
  • structural engineer: Basil Thomas
  • project manager: Rajeev
  • other participants: Karan Gajjar, Aman Amin, Albert Rajkumar, Abhirami Murali, Dennis Peter
  • year of completion: 2016
  • photographs: Esha Daftari

 

PLAYGROUP Studio

Playgroup Studio is predominantly an architectural firm, and since the past four years, has provided consultancy for independent residences, educational institutions, hospitality projects and industrial workshops. In addition to the architectural object, several other factors which contribute to the making and understanding of space incl. Graphics, Furniture, etc are also addressed through collaborations with various other firms/individuals to arrive at a holistic expression. The practice refrains from providing technologically advanced solutions but rather strives to develop innovative economical designs with the use of simple prevalent techniques of construction. We believe this to be more relevant to the Indian context, having a much larger factor of adaptability within the society. The studio was found in 2009, by Harsh Patel and Bhavana Hameed, and is currently based at Sangolda village in Goa, India.

user view

85%
By | 2017-04-13T13:27:35+00:00 January 31st, 2017|ecological interiors, residential interior designs|0 Comments

Leave A Comment